Wat gebeurt er met gezamenlijk opgebouwd spaargeld?


Wat gebeurt er met gezamenlijk opgebouwd spaargeld?

Wat gebeurt er met gezamenlijk opgebouwd spaargeld?
Na een scheiding valt er altijd van alles te regelen. Wie krijgt wat? Wat blijft bij wie? Wie draagt waar verantwoordelijkheid voor?  Om te voorkomen dat er allerlei ongeregeldheden ontstaan omtrent bezit en financiën heeft de wet enkele regels in werking gesteld.

Het spaargeld 

Een van deze regels heeft betrekking tot het spaargeld. Wanneer stellen gaan trouwen kiezen zij er vaak voor om een gezamenlijke spaarrekening te openen. Wanneer er een scheiding in zicht komt moet men te allen tijden eraan geloven om deze gezamenlijke spaarrekening te verdelen. Voorwaarde hierbij is echter dat u getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Als een van u de spaarrekening voortzet, dient deze dus de helft van de waarde uit te keren aan de ander.

Controleer de voorwaarden
Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd dan zijn deze voorwaarden in essentie bepalend voor de verdeling van het vermogen. Echter, een huwelijk dat enkele decennia duurt kan met de loop der tijd een enorme vermogensvermenging met zich mee brengen.

Delen in helften 

Dit kan over en weer voor de verkeerde verwachtingen zorgen wanneer een dergelijke verdeling in het spel treedt. Vaak moet, ondanks de huwelijkse voorwaarden, toch worden verdeeld in helften. De datum waarop het bedrag in tweeën gedeeld behoort te worden is de echtscheidingsdatum. Dit is dus niet het moment waarop u en uw partner besluiten niet samen verder te gaan, maar het moment waarop u beiden de papieren ondertekent en voor de wet en burgerlijke stand geregistreerd staat als gescheiden. De waarde van de spaarrekening die op dat moment geldt dient gedeeld te worden onder beide partijen. Mogelijk moet u dan uw partner uitkopen.