Schulden

41362541623561834561

Wat te doen bij schulden en een scheiding
Scheiden is op zichzelf al een vervelende aangelegenheid, maar dit kan nog vervelender worden als er schulden in het spel zijn. Er moet namelijk gekeken worden in hoeverre je die moet overnemen, of dat jullie er gezamenlijk verantwoordelijk voor blijven. Het kan zelfs goed voorkomen dat jij schulden moet betalen die je ex-partner voor het aangaan van het huwelijk al had gemaakt.

In gemeenschap van goederen737217312785
Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd kan de wijze van de verdeling van de schulden nogal eens verschillen. In principe ga je met je huwelijk een verbintenis aan, waardoor je ook de schulden van je partner op je neemt. Omdat bij gemeenschap van goederen een verdeling van 50/50 geldt, komt deze regel ter sprake bij het verdelen van de schulden.

Dit geldt dus ook als jij bijvoorbeeld tijdens het huwelijk een lening bent aangegaan die ten tijden van de scheiding nog niet is afgelost. Je ex-partner moet dan de helft van de schuld op zich nemen. Hiervoor kunnen eventuele afspraken worden gemaakt. Zo kunnen jullie afspreken dat jij de volledige schuld betaalt, maar dan ook het bankstel mag hebben.

Huwelijkse voorwaarden
Bij een huwelijk dat is gesloten met huwelijkse voorwaarden kunnen jullie vooraf vastleggen hoe de financiële situatie eruit ziet. Zo kan het dus geregeld zijn dat jullie geldzaken tijdens het huwelijke strikt gescheiden zijn gebleven.

Dit betekent dat je ex-partner na de scheiding niet verantwoordelijk wordt voor de schulden die jij tijdens het huwelijk hebt gemaakt. Die staan op jouw naam en voor het afbetalen wordt dan een beroep gedaan op jouw vermogen.

38271752832415

Anders regelen
Hoewel er dus meerdere manieren zijn waarop de schulden verdeeld kunnen worden tijdens een scheiding, staan jullie ook vrij om zelf een oplossing te zoeken. Als jij bijvoorbeeld aanzienlijk meer verdient dan je ex-partner, kunnen jullie afspreken dat jij het grootste deel van de schuld op je zal nemen en dat je ex een bedrag inlegt op basis van zijn of haar inkomen.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over bezitting