Inboedel

779102-

Inboedel verdelen bij scheiden
Behalve dat scheiden een hoop emotionele last met zich meebrengt, is dat ook nog het geregel van een hele hoop zaken. Het verdelen van jullie gezamenlijke inboedel is daarvan een groot onderdeel. Dit is iets dat je niet zomaar in een dag even doet. Er moet geïnventariseerd worden hoeveel jullie hebben en wat het waard is en daarna moeten jullie er samen uitkomen wie wat krijgt.

Wat valt onder de inboedel
De inboedel is eigenlijk alles dat in jullie huis staat dat van waarde is. Hierbij kun je denken aan een bankstel of serviesgoed. De inboedel wordt op basis van waarde verdeeld. Dan kan het lijken dat de een minder spullen krijgt dan de ander, maar dan zijn die spullen op zichzelf vaak meer geld waard. Ook moet je kijken of er spullen zijn die voor de een belangrijker zijn dan voor de ander.

990999

Schakel hulp in
Omdat het veel tijd kost om de hele inboedel te inventariseren en verdelen, is het verstandig om hiervoor een deskundige in te huren die erbij helpt. Die deskundige houdt dan in de gaten of alles eerlijk verdeeld wordt, of dat er eventueel zaken over het hoofd worden gezien. Daarnaast kan diegene jullie informeren over hoe alles in zijn werk gaat.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen6616721234
De verdeling van jullie spullen kan ook afhangen van het type huwelijk dat jullie gesloten hebben. Als jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, is er vooraf vastgelegd welke spullen van wie zijn.

Alleen het gezamenlijke bezit moet dan verdeeld worden. Dit zijn spullen die jullie tijdens het huwelijk samen hebben aangeschaft. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, moeten alle spullen eerlijk verdeeld worden.

Uitzonderingen
Er bestaat een uitzondering bij het verdelen van de inboedel. Deze geldt voor de zogenoemde ‘verknochte goederen’. Dit zijn persoonlijke bezittingen die geen onderdeel zijn van het gezamenlijk bezit. Denk hierbij aan sieraden die al van jou waren, of een erfenis die nadrukkelijk aan jou alleen geschonken is. Hier heeft je partner geen recht op. Wel kan jij er voor kiezen om die spullen alsnog te verdelen

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over bezitting