Bezittingen

272727

Scheiden: wat gebeurt er met de bezittingen?
Jullie gaan scheiden. Dit betekent een hele hoop, waaronder de verdeling van de gezamenlijk bezittingen. Maar wat valt daar allemaal onder? En hoe gaat de verdeling precies in zijn werk? Er zal een hele hoop op je af komen en het is verstandig om je goed te laten informeren. Laat je ook bijstaan door een deskundige, zodat voor zowel jou als je ex-partner alles goed en eerlijk wordt verdeeld.

Het huis09010
Het grootste gezamenlijke bezit is waarschijnlijk jullie huis. Als jullie samen eigenaar zijn, moet er een afspraak komen wie de eigenaar wordt.

Als het huis voor het huwelijk door één van jullie al was gekocht, gaat het waarschijnlijk terug naar diegene. Anders moeten jullie afspraken maken wie het huis krijgt. Er zijn veel regels rondom de verdeling van het huis en het overzetten van de hypotheek, laat je hierin dus goed informeren.

Inboedel
Dan zijn er nog alle spullen die in het huis staan: de inboedel. Hieronder valt alles dat waarde heeft, zoals serviesgoed en meubels. Er zijn natuurlijk ook persoonlijke bezittingen, zoals een erfstuk van een familielid. Die hoeven in principe niet verdeeld te worden, maar gaan direct naar de persoon aan wie het geven was.

Om de inboedel te verdelen moet een inventarisatie gemaakt worden. Op basis daarvan kunnen jullie afspraken gaan maken wie wat krijgt. Belangrijk is dat de spullen van de kinderen niet verdeeld mogen worden. Die zijn echt van de kinderen zelf en zij mogen zelf bepalen bij wie ze die willen bewaren.

009

Geldzaken
Het kan zijn dat jullie nog schulden of leningen hebben. Meestal komt de belasting daarvan neer op de partner met het hoogste inkomen. Meestal hangt het allemaal af of jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of onder huwelijkse voorwaarden. Afhankelijk daarvan zijn jullie wel of niet gezamenlijk aansprakelijk. Hiervoor kunnen vaak afspraken gemaakt worden met de schuldeiser voor de uiteindelijke afbetaling. Ook hiervoor geldt: schakel een deskundige in.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende pagina’s over bezitting