Samenlevingscontract

Wat is een samenlevingscontract?
In een dergelijke document worden allerlei verschillende afspraken gemaakt tussen beide partijen en laat u in de ogen van de wet officieel vastleggen dat u belast en bevoordeeld kunt worden als een koppel.

Alles samen delen
Wanneer een stel samen gaat samenwonen delen zij vaker dan niet steeds meer in bezittingen en vermogen. Dit heeft gevolgen voor zowel de relatie als het belastbaar inkomen, wat de Belastingdienst en Rijksoverheid graag goed in de gaten houdt. Daarom is het belangrijk dat u, wanneer u eenmaal zover bent, een samenlevingscontract ondertekent.

Wat neem je op in een samenlevingscontract?

Hierin kunt u verschillende zaken laten opnemen, bijvoorbeeld: wie de mooie blauwe kast krijgt als u ooit uit elkaar gaat. Of hoe het gezamenlijke spaargeld verdeeld gaat worden bij een scheiding of simpelweg wie de hoofdhuurder is of wiens naam op de koopakte van het huis staat. Het komt eigenlijk overeen met de huwelijkse voorwaarden, enkel bent u niet in de ogen van de weet getrouwd. Het kan heel wat papierwerk schelen als u eenmaal bij een scheiding aankomt, en dat kan wat uit maken.