Hypotheek en alimentatie


Hypotheek en alimentatie

De hypotheek en de alimentatie
Na een scheiding gaan de ex-partners beide op zoek naar een nieuwe leefomgeving, naar een nieuw huis. Dat kan vanwege de snelheid een huurhuis zijn maar ook een koopwoning. Dat is afhankelijk van de financiële situatie na de scheiding. na een scheiding ontstaat voor beide ex-partners een heel andere financieel plaatje waarbij goed moet worden gekeken naar mogelijkheden van een hypotheek.

De oude of bestaande hypotheek
Indien een echtpaar samen een huis heeft gekocht en dat echtpaar gaat scheiden moet er een en ander worden afgewikkeld wat betreft die hypotheek. Er zijn nogal wat mogelijkheden die ontstaan na een scheiding met een huis onder hypotheeklast. Het is de vraag wat dan de mogelijkheden zijn voor beide ex-partners.

Blijven wonen in huis met hypotheek
Als een van beide ex-partners de hypotheeklasten van het huis kan betalen kan deze er blijven wonen. Indien er sprake is van overwaarde zal deze worden verrekend met de ex-partner die elders gaat wonen. Daarvoor zal de hypotheek moeten worden aangepast en zal deze dus ook hoger uitvallen omdat er geld moet worden bij geleend. Indien er sprake is van onderwaarde dan zal de vertrekkende ex-partner de helft van de restschuld moeten betalen. Mocht het zo zijn dat de hypotheek op naam van een van beide partners staan en die blijft er ook wonen, dan is er niets aan de hand.

Nieuwe hypotheek na scheiding
Als de scheiding is afgerond en alle financiële zaken zijn afgerond dan kan er worden gekeken naar een nieuwe hypotheek. Dat gaat op exact dezelfde wijze als ten tijde van het huwelijk. Wat wel van belang is dat het alimentatiebedrag dat wordt ontvangen niet van invloed is op de hoogte van de hypotheek. Dat komt omdat kinderalimentatie nodig is voor levensonderhoud en partneralimentatie geen zeker inkomen is.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende alimentatie pagina’s