Alimentatie


Alimentatie is een belangrijk onderwerp als je gaat scheiden. Het betekent namelijk dat je financieel voor elkaar moet zorgen. Dit kan lastig zijn als je niet genoeg geld hebt of als je niet weet hoe je dit moet aanpakken. Daarom is het belangrijk om hierover te leren alvorens een beslissing te nemen. In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Wat is alimentatie?
  • Wanneer heb je recht op alimentatie?
  • Hoe wordt alimentatie berekend?
  • Wat te doen als je alimentatie stopt?

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een bedrag dat je moet betalen aan je ex-partner als onderdeel van de scheiding. Dit geld wordt gebruikt om in het levensonderhoud van je partner te voorzien, zoals bijvoorbeeld huur, eten en kleding. Het is belangrijk om te onthouden dat alimentatie niet alleen maar geld hoeft te zijn; het kan ook in de vorm van bijvoorbeeld een auto of een huis zijn.

Wanneer heb je recht op alimentatie?

In Nederland hebben alleen mensen met een laag inkomen recht op alimentatie. Dit wordt berekend aan de hand van het bruto maandinkomen van beide partners. Als dit inkomen onder een bepaald bedrag ligt, dan heeft de partner met het hoogste inkomen recht op alimentatie.

Hoe wordt alimentatie berekend?

De hoogte van de alimentatie wordt bepaald aan de hand van het maandinkomen van beide partners. Er wordt gekeken naar het inkomen dat je had voordat je ging scheiden, en er wordt ook rekening gehouden met eventuele veranderingen in inkomen die sindsdien hebben plaatsgevonden. Als bijvoorbeeld een van de partners is gestopt met werken, dan zal dit invloed hebben op de alimentatie.

Wat te doen als je alimentatie stopt?

Als je alimentatie stopt, dan is het belangrijk dat je hierover gaat praten met je ex-partner. Het kan namelijk zo zijn dat er iets is veranderd in de situatie waardoor de alimentatie niet meer nodig is. Als dit het geval is, dan moeten jullie beide afspreken om de alimentatie te stoppen. Als je ex-partner weigert om over dit onderwerp te praten, dan kun je contact opnemen met een alimentatieadvocaat. Hij of zij kan jullie helpen om tot een oplossing te komen.

Veel gestelde vragen:

Bekijk ook de volgende alimentatie pagina’s